Wednesday 4 March 2015

Şekiller Teması

Süre: 40 dakika
Dağınıklık: 4

Malzemeler:
Karton
Makas
Yapıştırıcı
Tahta çubuk
Tuvalet kağıdı rulosu
Muffin kağıdı
Çıkartma (şekilli)
Oyun hamuru
Şekilli düğmeler veya şekilli kesilmiş kartonlar
Mandal

Karşılama: 

Önceden oyun grubunda hangi şekilleri kullanacağınıza karar verip, şekillerden birer örnek kukla hazırlayarak karşılama bölümünde bunları çocuklarla tanıştırabilirsiniz. Mesela kare çocuk, daire çocuk ve üçgen çocuk herkese teker teker merhaba diyebilir.
Bizimkiler şunlardı:




1- İlk olarak hangi şekilleri seçtiyseniz, çocuklarla beraber bunların kuklasını hazırlayabilirsiniz. Biz daire , üçgen ve kare seçtik. Daha küçük yaştakiler veya hiç bilmeyenler iki tane seçebilir. Dilay İngilizcelerini bildiği için benim asıl amacım Türkçelerini duymasıydı. Eğer Türkçelerini biliyorsa aynı aktiviteleri İngilizcelerini duymaları için kullanabilirsiniz. Kafaları kartondan daha önce kestim, Dilay istediği gözleri, ağzı ve vücudu yapıştırdı. Kare çocuk, üçgen çocuk, daire çocuk diyerek hepsine isim verdik.



2- Daha önceden tuvalet kağıdı rulosundan yaptığımız aşağıdaki evler vardı.

Üstlerine çıkartmalar yapıştırarak hepsine ayrı ayrı ev hazırladık. Ev dışında her biri için kağıt tabaklar ayarlayıp bu tabaklara üçgen, kare, daire  çıkartmaları yapıştırabilirsiniz. Biz çıkartmalarımızı bulamadığımız için bu bölümü es geçtik :) Plastik tabağa yeşil oyun hamurundan bahçe hazırladık. 


Oynamaya başlamadan önce hamura düğmeleri bastirarak şekiller çıkarabilirsiniz.

Dilay şekillerine göre düğmeleri ayırdı ve her düğmeyi şekline uygun olarak hamur bahçelere ekti.



3- Ev ve bahçe tamamlandıktan sonra kukla çocukları konuşturup canlandırabilirsiniz.


Biz çocukların acıktığını düşünüp, her biri için birer tabak koyup üstüne kime ait olduğunu gösteren çıkartmalar yapıştırdık. Dilay bir mandalla teker teker düğmeleri topladı. Çocuklara bahçeden sebze meyve topladığını söyledim. Her şekli mandalla çıkarıp, uygun tabağa koydu ve daha sonra hepsine kuklalara yedirdi. 


Daire çocuğun çok yemeği var, üçgen çocuğun az yemeği var, kare çocuk doymuş gibi cümlelerle isimleri tekrar ettik. 
Niyetim bu ekme ve toplama işini birkaç kez tekrarlayıp bırakmaktı. Ama Dilay çocukları alıp onlara kitap okuyarak, banyo yaptırarak ve uyutarak oynamaya devam etti. Siz de sonrasını çocukların hayal gücüne bırakabilirsiniz.

















No comments:

Post a Comment