Monday 2 March 2015

Müzik ve Dans Teması


Süre: 1 Saat
Dağınıklık:6

Malzemeler:
Kutu
Boya
Müzik aletleri
Müzikle ilgili resim veya çıkartma
Kavanoz
Kavanoz icine konulacak pirinç, boncuk, para, düğme, nohut gibi malzemeler

Karşılama:
Çocuklara teker teker merhaba denir ve müzik aletlerinden bahsedilir. Bunun için gerçek müzik aletlerini veya resimlerini gösterebilirsiniz. Gerçeklerini göstermeyi tercih ederseniz, çocuklar çıkardığı sesi de duyma şansı yakalayacaktır.

1- Uzun zamandır oyuncakları düzenleme konusu tartışılıyor bizim evde, o yüzden müzik aletlerinin hepsini koyabileceği bir kutu hazırlamaya karar verdik.
İstenilen boyutlarda boş bir kutu beyaz kağıt ile kaplanır. Kutunun üstü çocuğun istediği boyalar ile boyanır. Müzik ile ilgili çıkartmalar yapıştırılır.
Bizim yaptığımız kutunun resimleri aşağıda. Aslında dışarı çıkma fırsatımız olsaydı birçok güzel müzik aleti yapıştırması bulabilirdik ama elimizde olanlar bunlardı. Boyama olarak da Dilay parmak boyasıyla noktalar yapmayı tercih etti.






2- Evde marakas. Bizim evde küçük cam kavanozlar olduğu için onları tercih ettik, siz plastik şişeler kullanabilirsiniz. Boş ilaç kutuları veya su şişeleri de olabilir. 


Biz içlerine koymak için boncuk, madeni para, nohut, plastik şişe kapağı, kesilmiş pipet, bulgur, düğme tercih ettik. Dilay hepsini kendi doldurdu. Genellikle kavanozun yarısından daha azını doldurduk.


Biz evde yalnız olduğumuz için bu kadar çok kavanoz çıkardık. Siz iki veya üç tane kullanabilirsiniz. Hepsini doldurduktan sonra teker teker sallayıp seslerini dinledik. Hangisi daha çok ses çıkarıyor, hangisi daha az ses çıkarıyor konuştuk. Son olarak bir müzik açıp, kavanozları sırayla sallayarak müziğe tempo tuttuk. Çocukların kavanozları açma ihtimali olduğu için kapakları yapıştırmıyorsanız yalnız oynaması tehlikeli olabilir.


Video instagram hesabında (instagram heaabı: kirmizidomatesci)

3- İkinci aktiviteyi yaparken önceden yapılan kutunun boyası büyük ihtimal kurumuş olacak. Bu yüzden artık kutuyu kullanabiliriz. Kutuyu odanın ortasına koyup, müzik aletlerini içine yerleştirmesini isteyebilirsiniz. Bizim evdeki müzik aletleri dağınık olduğu için arayıp bulduk. Siz de müzik aletlerini odaya dağıtıp toplamalarını isteyebilirsiniz. 


İkinci aktivitede yaptığımız kavanozları da içine koyduk.
Bir müzik açıp çocukların istedikleri müzik aletlerini seçerek kutuların etrafında dans etmelerini isteyebilirsiniz. Biz müzikte dans edip, müzik durduğunda donmuş gibi kalacağı bir oyun oymaya karar verdik. Müziği dinleyip dans ederken ben değişik aralıklarda müziği durdurdum ve müzik durduğunda o da durdu. Dans ettiği sürece farklı müzik aletleri seçip çaldı.


(Video instagram hesabında: kirmizidomatesci)








No comments:

Post a Comment