Sunday 8 March 2015

Kurbağa Teması


Süre: 50 dakika
Dağınıklık:5



Malzemele: 
Oyun hamuru
Oynar göz
Pipet
Renkli kağıtlar
Legen
Su
Taslar
Yesillikler
Lego parcaları
Küçük boncuklar
Oyuncak bir kurbağa veya birden fazla, balık, ördek 
Kurbağa maskesi

Kurbağa maskesini kendiniz yapabilirsiniz. Bizde hazır bir timsah maskesi vardı, burnunu çıkarınca kurbağaya benzediği için onu kullandık.
Aşağıda beyaz zemine çekilmiş fotoğrafını ekliyorum. Benzer birşey çizip boyayıp keserek kolayca maske yapılabilir.






Karşıma: Herkese önceden hazırladığınız maskeleri vererek, küçük kurbağalar olduklarını söyleyip teker teker merhaba diyebilirsiniz. Kurbağalarla ilgili bir kitabın resimlerine bakarak konuşabilirsiniz. Bizim kitabımız Tübitak yayınlarından Gölde.



1- Kitapta kurbağaların yumurtalardan çıkıp, iribaşa ve bildiğimiz kurbağaya dönüşmelerinden bahsediliyordu. Biz de oyun hamurlarıyla bu üç aşamayı yaptık. İsterseniz sadece kurbağıyı da yapabilirsiniz. 


Siğiller için boncuklar, dili için de pipet kullandık.

Bunları hazırlarken kitaba tekrar bakıp kurbağalar hakkında konuştuk. Mesela yumurtanın içindeki baloncuktan, iribaşın kuyruğu olduğundan, kocaman kafası olduğundan, kurbağaya dönüşünce kuyruğunun kaybolduğundan, el ve ayaklarının oluştuğundan.

2- 

Halıya kağıttan kestiğim yaprakları daire şeklinde koydum. Tek kişi olduğu için daireyi küçük tuttum. Küçük kurbağa şarkısıyla yapraklarda zıplayıp dansetmesini istedim. Sandalyelere sinek olduğunu söylediğim kağıtlar kestim. Dans ederken acıkan kurbağa bunları yiyebilecekti. Kurbağaların uzun dilini temsilen de eline eğlencelerde üflenen ve uzayan düdüklerden verdim. Dans ederken arada durup, düdüğü üfleyerek sinekleri yer gibi yaptı. Şarkıyı üç dört kez çalarak dans ettik. Siz yere koyduğunuz kağıtların üstüne sayılar yazıp, sırayla zıplamasını isteyebilirsiniz. Oynadığınız grup kalabalıksa halkayı büyütebilirsiniz. Veya MÜZİKLİ AKTİVİTE başlıklı blog yazımdaki oyuna bu yaprakları ekleyip, çocuklar yapraklara geldiğinde kurbağa gibi ses çıkarıp zıplayabilir.
Video instagram hesabında (kirmizidomatesci)

3- Son olarak duyusal etkinlik olarak bir göl oluşturduk. Leğenin içine taşlar koyduk, gerçek yapraklarımız olmadığı için kartondan kestim, legolardan çiçekler ve yapraklar da ekledik. Yumurta olarak parlak boncukları taşların arasına koyduk, iribaşları da keserek hazırladım. Ördek ve balık da ekledik. Tekrar kitaba bakıp gölde neler varmış konuşup bizimkinde eksik var mı diye kontrol ettik.


Yumurtadan iribaşların çıktığı, iribaşların balıklardan kaçtığı, kurbağaların zıplayıp sinek aradığı durumları beraber oynadık, daha sonra kendisi tek başına devam etti.
Video instagramda (kirmizidomatesci)




No comments:

Post a Comment