Saturday 21 March 2015

Gece gündüz teması

Süre: 50 dakika
Dağınıklık:5

Malzemeler:
Boya
Aliminyum folyo
Karton
Yapıştırıcı
İp
İki çubuk
Biri derin iki plastik kutu
Lamba
Şeffaf bardak
Pipet
Boş kutu
Küçük oyuncak ve ev eşyaları
El feneri

Karşılama: 

Her çocuğa teker teker merhaba denir. Daha sonra gece ve gündüz hakkında konuşulabilir. Gece ve gündüz gökyüzünde neler gördüklerinden, gece ve gündüz farklı neler yaptıklarından bahsedilebilir.

1- Uzunca bir aliminyum folyo kesip yarısını maviye, diğer yarısını da siyaha boyayın.



Kartondan yıldız, ay, güneş ve bulut kesip önceden hazırlayın, çocuklardan bunları boyamasını isteyin. Bizde simli boyalar da vardı, o yüzden üstlerine biraz onlardan sürdük.





Biz daha üç boyutlu bir görüntü istediğimiz için bu hazırladıklarımızı doğrudan folyo üstüne yapıştırmadık, siz yapıştırabilirsiniz. Bunun yerine aşağıdaki gibi iki renk ayrı taraflara gelecek şekilde bir çubuğun üstüne koyup, folyoda küçük bir delik açarak diğer çubuğu bu delikten geçirdik. Yani çubuklardan bir artı işareti oluştu ve çubukları bu haldeyken kıpırdamayacak kadar sıkı bağladık.


Daha sonra da siyah tarafa boyadığımız yıldızları ve ayı, mavi tarafa da güneşi ve bulutları astık.

Son olarak yüksek ama Dilay'ın ulaşabileceği bir yere astım. Çubuklardan çevrilince gece ve gündüz birbirini takip etti. Video instagram hesabında (kirmizidomatesci).







2- Boş bir kutu alıp, kutunun yanlarına ve üstüne delikler açın. Üsttekiler minik ellerinin gireceği büyüklükte olsun ancak çok da büyük olmasın. Yanlardaki deliklerden el feneri tutacakları için delikleri kutunun kenarlarına karşılıklı açmayın, kutunun içi karanlık kalsın.
Kutunun içine değişik oyucaklar ve deliklerden çıkabilecek büyüklükte ev eşyaları koyun.


Önce çocuklardan deliklerden el feneri tutarak kutunun içine bakmalarını isteyin. İçine bakınca ne gördüklerini söylesinler. Gördüklerinden birine karar verip, kutunun içine bakmadan elini delikten sokarak söyledikleri nesneyi bulup çıkarmalarını isteyin. Kutu içindeki nesneler bitene kadar önce fenerle bakıp sonra nesneleri çıkarmaya devam edin.





3- Öncelikle aşağıdaki iki kutunun içine bir lamba koyarak, alttan aydınlatılmış bir masa hazırladık. Bizim evdeki imkanlar buna izin verdi, siz kendi evinizin imkanlarıyla hazırlayabilirsiniz.  



Şeffaf bardakların içlerine güneş, yıldızlar, ağaçlar, çiçekler boyadım. Oynamakta acele edince bizim boyalar oynarken aktı, biraz kurumasını beklesek daha iyi olurmuş. Birkaç renkli pipeti de değişik boyutlarda kestim. 
İçeriyi biraz kararttıktan sonra bardakları ve pipetleri kutunun üstüne koyduk.


Gece oldu yıldızlar çıktı, ay geldi, herkes evine döndü, lambalar yandı gibi diyaloglar kurarak oynadık.












 

No comments:

Post a Comment