Friday 6 March 2015

Çalışkan Karınca Teması



Süre: 50 dakika
Dağınıklık: 10

Malzemeler:
Karınca maskesi
Maşa
Çeşitli oyuncak yiyecekler
Karıncalarla ilgili kitap
Beyaz ve kırmızı kağıt veya karton
Muffin kalıbı
Siyah parmak boya
Tepsi
Kum
Barbunya (karıncaları temsilen)
Fasulye ( larvaları temsilen)
Kesilmis kağıtlar
Makarna, nohut gibi gıdalar

Karşılama: 
Her çocuğa önceden hazırladığınız karınca taçlarını takıp küçük karıncalar olduklarını söyleyerek teker teker merhaba diyebilirsiniz. 
Herhangi bir karınca kitabını okuyarak karıncalar hakkında konuşabilirsiniz. 
Bizim kitabımız Tübitak Keşfedin Karıncalar kitabıydı. Kitabın bazı yerlerini okuduk, resimlere baktık. Çok detaylı açıklamaları okumadık. Daha çok karıncaların vücudu ve yuvaları üzerinde durduk.




1- 

Kırmızı kağıda aşağıda ve yukarıda iki parmak kalacak şekilde uzunlamasına üç çizgi kestim. Beyaz kağıttan uzun şeritler kestim ve dokuma yapar gibi ikisini birleştirdik. Beyaz kağıtları alttan ve üstten geçirerek bunu yapmak Dilay'a zor geldi. Daha kolay olsun diye beyazı kare kare kesip kırmızının üstüne yapıştırabilirsiniz. Piknik örtüsü yaptığımız söyledim. Örtünün üstüne kağıt muffin kalıplarından yapıştırıp, pikniğe gittiğinizi ve acıktığınız için yemekleri çıkardığınızı söyleyebilirsiniz. Karıncaların da çok acıktığını ve biz yerken dökülen yiyecek kırıntılarını  toplamaya geldiklerini, o yüzden örtünün üstünde yürüyen karıncalar yapacağımızı söyledim. Biz siyah parmak boyasına parmağımızı batırarak yaptık karıncaları. Sonra kalemle ayaklarını yaptık. Karıncaların resimlerini yapmadan önce kitaba bakıp, karıncaların gövdesini ve kaç bacağı olduğunu konuştuk.



2- Küçük karıncaların acıktığını ve yemek toplamaları gerektiğini söyleyebilirsiniz. Biz evdeki oyuncak yiyecekleri halının üstüne dağıttık. Dilay maşa ile tutarak yiyecekleri toplayıp, pet şişenin üstünü keserek hazırladığım yuvaya taşıdı. Grup olarak oynuyorsanız yiyecek sayısını ve yuva sayısını arttırabilirsiniz.



3- Karıncaların yuvalarına yiyecek taşımayı bitirdiğini, çok yorulduklarını ve yuvalarına döneceklerini, bunun için şimdi de karınca yuvası yapmaları gerektiğini  söyleyebilirsiniz. Biz bir leğene kum koyup karınca yolları açtık. Öncesinde kitaptaki karınca yuvası ile ilgili resmi inceledik.



Karıncalar için barbunya veya meksika fasulyesi kullanabilirsiniz. Bizde sadece kuru fasulye olduğu için fasulyeleri siyaha boyadık. Normalde fasülyeleri kendim boyayacaktım ama Dilay görünce heveslendi ve o da boyadı. Beyaz fasulyeleri larvalar olarak düşündük. Çöpleri için kağıt parçaları kestim. Yiyecekleri için de makarna ve nohut seçtim. Playcorn ile klaliçe arı yaptım.


Önce karınca yolları ve odalar hazırladık, sonra Dilay tüm odalara karınca yuvasına uygun olacak şekilde malzemeleri yerleştirdi. Bir larva odası, bir çöp odası, bir yiyecek odası ve bir de kraliçe odası hazırladık. 




Karınca yuvası hazır olunca karıncaları yuvada yürüttü, onlara yemek pişirip yedirdi. Bir noktadan sonra herşey karıştı. Oyunu bitirmeden önce son olarak kumun içine karışmış karıncaları ayırdık.

Tüm bunlara ek olarak bugün aldığımız büyüteçle yarın gerçek karıncalara bakmayı planlıyoruz.










No comments:

Post a Comment