Saturday 28 February 2015

Deniz Teması

Süre: 1 saat
Dağınıklık:8

Malzemeler:
Kişi başı 2'şer kağıt tabak
Parmak boya
Önceden hazırlanmış balık ve deniz bitkileri resimleri
Midye veya makarna
Yapıştırıcı
Şeffaf bant
Plastik şişe
Su (isteğe bağlı olarak gıda boyası ile renklendirilebilir)
Küçük oyuncak balık figürleri
Midyeler
Yağ
Şırınga

Karşılama:
Oyun grubundaki her çocuğa teker teker merhaba denir. Deniz görüp görmedikleri, yüzmeyi sevip sevmedikleri sorulur ve denizde hangi hayvanların yaşadığından bahsedilir.

1- Kağıt tabaklardan birinin içi maviye boyanır. Biz parmak boyası kullandık ama sulu boya da kullanılabilir. Resimde bizim tabağın altında beyaz yerler görüyorsunuz çünkü sendromlu çocuğum orayı boyamak istemedi. Kurumasını beklerken ikinci aktiviteye geçebilirsiniz veya az bekledikten sonra yapıştırmaya başlayabilirsiniz. Bizim yaptığımız resim aşağıda siz istediğiniz malzeme ile istediğiniz şekilde deniz resmi oluşturabilirsiniz. Balıkları turuncu bir kağıda çizip kestim, yeşil bitkileri de tırtıklı makasla kestim. Midyeniz yoksa makarnalar veya fasulye kullanabilirsiniz. Yani Dilay tabağı boyadı ve üstndekileri yapıştırdı.





Yapıştırma bittikten sonra bu haliyle de kalabilir ancak biz derinlik katmasi için diğer tabağın ortasındaki yuvarlağı kesip iki tabağı birbirine yapıştırdık, yapıştırmak için hem tutkal hem de şeffaf koli bandı kullandık.


İnternette genellikle akvaryum görüntüsü vermek için iki tabağın arasına şeffaf dosya veya stretch film konulan örnekler var. Bunun için üste konulacak ikinci tabağın ortası kesildikten sonra iç tarafına şeffaf kağıt yapıştırılıyor ve iki tabak bundan sonra birleştiriliyor. Böyle birşey kullanılırsa ileride çoçuğun tabağa yapıştırdıklarını çıkarması da engellenebilir :)
Ortaya çıkan şey şuna benziyor, bizimki fikir vermesi için özenilmeden yapıştırıldı, sizinki çok daha güzel görünebilir.


2- Boyayıp yapıştırılarak yapılan akvaryuma bir de sulu olanını ekleyelim. Boş bir pet şişe alıp üstündeki etiketleri çıkarın. Çocuklar çok küçükse pet şişeyi doğrudan su ile doldurabilirsiniz ama bizim için eğlenceli bölüm şişeyi doldurmaktı. Ayrı bir yerde gıda boyası ile renklendirilmiş su ve hızlı olması için de iki şırınga hazırladım.



Dilay başlarda şırıngalara suyu da kendisi çekti, sonradan ben doldurup vermeye başladım, o suyu şırıngayla şişeye boşalttı. Tombul şırınga seçerseniz, şişenin ağzına tam oturuyor. Yani çocuk dolu şırıngayı şişeye sokuyor, şırınga şişenin ağzında kalıyor ve sadece üstten bastırmak yetiyor. Videoyu instagram hesabında görebilirsiniz (instagram hesabı: kirmizidomatesci ).


Aşağıda aynı yöntemle şişe doldururken başka bir fotoğraf var, videoyu seyretmezseniz bu fotoda daha düzgün görünüyor.



Bizim şişemiz büyüktü ancak Dilay sıkılmadan doldurdu. Şişenin üçte ikisini doldurduk. Daha sabırsız minikler için küçük şişe seçebilirsiniz.
Dolduktan sonra üstüne sıvı yağ ekledik. Daha sonra evde pipet ve diğer malzemelerden hazırladığımız balıkları, deniz bitkilerini, gerçek midyeleri şişeye ekledik. Bizim elimizde yoktu ancak hazır satılan küçük balıklar çok daha güzel görünebilir. Biz değişik boncuklar da ekledik. 




Son olarak şişenin ağzını yapıştırın veya bantlayın. Dilay'ın şişenin ağzını açmayacağına emin olduğum için ben yapıştırmadım.
Çocuklar bu şişeyi sallayarak dalga, dalga sesi ve köpük yapabilirler. Şişenin içindekileri incelemek de hoşlarına gidecektir.








No comments:

Post a Comment