Saturday 21 February 2015

Ağaç Teması

Süre: 50 dakika
Dağınıklık: 4

Malzemeler:

Sulu boya
Bant
Renkli boncuklar veya patlamış mısır
Önceden hazırlanmış ağaç gövdesi resmi
Torba
Ağaçta olan, yetişen veya olmayan çeşitli nesneler

Karşılama: 

Her çocuga teker teker merhaba denir ve ağaçları sevip sevmedikleri sorulur. Mevsimine göre ağaçların yapraklarının renginden ve meyvelerinden bahsedilebilir.

1- Boş bir kağıda önceden ağaç gövdesini ve dallarını oluşturacak şekilde bantlar yapıştırılır. Ben çıkarırken yırtılır endişesi taşıdığım için kalın ve az bant yapıştırdım.


Sulu boya ile kağıt boyanır. Üst taraflarda maviyi, alt taraflarda yeşil ve kahverengiyi tercih ettik. Boyama işi bittikten sonra kurumaya bırakılır. Tamamen kuruduktan sonra bantlar çıkarılır.




Bu da bantlar çıktıktan sonraki hali. Bantları çıkartırken dikkat edilirse yırtılma riski olmuyormus :)




2- Önceden bir kağıda ağaç gövdesi çizilir. 

Renkli düğmeler dalların etrafına yapıştırılır. Bunların ağacın renkli yaprakları veya çiçekleri olacağı söylenebilir. Bizimki yapıştırma bittikten sonra rengarenk bir sonuçla karşılaşınca çok beğendi. 




3- Bir torbanın içine ağaçla ilgili olan ve olmayan çeşitli nesneler koyulur. Ben aşağıdakileri tercih ettim. 

Çocuklar ellerini sokar, nesneyi çıkarmadan önce dokunarak ne olduğunu tahmin etmeye çalışırlar, çıkardıktan sonra da o nesnenin ağaçla ilgili olup olmadığını hakkında konuşulur. Kızım gizemli oyunları sevdiği için bunu da severek oynadı. Tek başına torbanın içindekileri tahmin etme oyunu olarak bile zevkle oynayabilir. Bununla ilgili bir videoyu instagram hesabına yükledim (kirmizidomatesci). 




Biz torbadan çektiklerinden ağaçla ilgili olanları yaptığımız resmin üstüne koyduk. Olmayanları ise kenara ayırdık. Resimdeki kurbağa, balık ve yıldız niye ağaç resminde derseniz, kızım mavi rengi görünce gökyüzü olduğu için yıldızı koyabileceğini söyledi, sonra da aynı mavi rengi göl olarak kabul edip kurbağıyı ve balığı da yerleştirdi. Bunu görünce de aslında torbanın içine koyduğum her nesneyi ayırabileceği bir yer ayarlasaydım diye düşündüm. Mesela torbaya ağaçta yetişen meyveler, denizde yaşayan hayvanlar ve evdeki eşyaları koyabilirdim. Torbadan meyve çıktığında ağaç resmine, ev eşyalarını ev resminin üstüne ve denizde yaşayan hayvanları da mavi bir kağıdın üstüne koyabilirdik.
Daha küçük yaş grupları için torbanın içine ağaç ile ilgili olmayan başka nesnelerle birlikte tek bir meyveden bir sürü konulabilir (mesela elma). Halının üstüne ağaç resmi ve sepet konulur ve her çocuk torbadan sırayla çeker. Torbadan elma çıkarsa gidip ağaca koyarlar, elma dışında diğer nesneleri de sepete atarlar.









No comments:

Post a Comment